Op 22 april 2023 organiseert KindzorgM in samenwerking met Ontdek Autisme een Autisme BelevingsCircuit (ABC). Het doel van deze middag is meer inzicht te krijgen in Autisme. Vanaf 13 uur tot 17 uur bent u welkom in Dorpshuis De Wijk (Havezate). U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar KindzorgM via de Aanmelden knop onder de uitleg.

Autisme BelevingsCircuit (ABC)

Het Autisme Belevingscircuit is een praktische en doelgerichte workshop. Deelnemers ervaren welke impact autisme kan hebben op het dagelijks functioneren. Je gaat aan de slag met de doe-opdrachten uit het circuit. Elke opdracht geeft een indruk van hoe mensen met autisme de wereld zouden kunnen ervaren. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on)mogelijkheden.

Jasper van Ontdek Autisme geeft het circuit samen met twee ervaringsdeskundige trainers, die als man en vrouw met eigen voorbeelden komen en je blik verruimen. Uiteraard sluiten ze aan bij de diversiteit van de deelnemers en de mensen met autisme voor wie zij komen. Hieronder vind je voor elke rol die je kunt hebben in de relatie tot de persoon met autisme een beschrijving.

Autisme in het gezin

Zit je als ouder van een kind met autisme ook wel eens met je handen in het haar? Omdat je niet snapt waarom je kind zo reageert als het reageert? Ben jij als broer of zus van een persoon met autisme wel eens boos over dingen die jij eigenlijk heel vanzelfsprekend en logisch vindt? Vraag jij je als partner van iemand met autisme af waarom jullie botsingen hebben over de voor jou meest normale zaken?

Autisme komt veel voor in onze samenleving. Al dan niet gediagnostiseerd. Voor mensen met autisme en hun naasten kan dit een grote impact hebben. Wanneer je meer weet over autisme kun je ook beter met specifieke situaties omgaan. Hoe kun jij bijdragen aan meer wederzijds begrip?

We bieden inzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan. Ieder persoon is immers anders en heeft hierdoor zijn/haar unieke prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten. 

Vergroot je kennis over autisme. Ontdek hoe je meer balans en zelfregie krijgt.

Autisme in het onderwijs

Autisme komt veel voor in het onderwijs. In veel klassen zitten één of meer leerlingen of studenten met autisme – al dan niet gediagnosticeerd. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij hen werkt een standaard aanpak vrijwel nooit en is maatwerk cruciaal.

Voor een optimale ontwikkeling is het essentieel om je veilig en geaccepteerd te voelen. Bij veel leerlingen en studenten met autisme is dit gevoel minder vanzelfsprekend, wat kan leiden tot stress en stagnatie in de ontwikkeling. Wij bieden je handvatten zodat jij het verschil kan maken voor jouw leerling of student.

Wil jij weten hoe je jouw invloed vergroot op de doorstroom van jouw leerlingen of studenten met autisme? Wil jij het verschil maken tussen een succesvolle schoolloopbaan en ver onder niveau functioneren? Doe mee met ons Autisme BelevingsCircuit!

Autisme in de zorg

Heb je als zorgprofessional, begeleider of mantelzorger te maken met mensen met autisme? Zou jij jouw inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden willen optimaliseren?

Vergroot je inzicht en verdiep je kennis op het gebied van autisme. Zo kun jij nog meer bereiken bij cliënten met autisme.

Autisme in de werkomgeving

Heb je op je werk te maken met mensen met autisme? Wil je graag meer begrip en het contact verbeteren? Ben jij benieuwd hoe je de kwaliteiten en talenten van mensen met autisme stimuleert?

Wij bieden praktische handvatten en aanvullende kennis. Zo vind je meer balans op de werkvloer.

Begripvolle houding

Iedere persoon is uniek, dus uit autisme zich ook bij iedereen anders. Het varieert per karakter, leeftijd, intelligentie, context, wijze van prikkelverwerking, tijdstip, etc. Tijdens het autisme belevingscircuit inspireren wij je om mogelijkheden te zien voor het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Een begripvolle houding is het uitgangspunt. We gaan praktisch aan het werk rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans.

Recensie

Een ouder schreef na een eerder gevolgd Autisme BelevingsCircuit door Ontdek Autisme:

Ik wil jullie enorm bedanken voor de vele inzichten die ik als moeder op heb gedaan tijdens het Autisme BelevingsCircuit. Eigenlijk kan ik amper onder woorden brengen hoe veelomvattend het is, wat jullie cursus bij mij in positieve zin teweeg heeft gebracht en hoe enorm mij dit helpt in de opvoeding en ondersteuning van een kind met autisme.

Programma door Ontdek Autisme

  • Je bent op 22 april om 13 uur welkom voor een kop koffie of thee
  • De eerste helft van de workshop (1,5 uur)
  • Er volgt een korte pauze (15 min)
  • De tweede helft van de workshop (1,25 uur)
  • Informele mogelijkheid tot napraten en het stellen van persoonlijke vragen

Het gehele Autisme Belevingscircuit duurt 3 uur.